În cadrul acestei secțiuni veți regăsi informații generale cu privire la domeniile de practică juridică, precum și o vedere de ansamblu asupra serviciilor de avocatură și de consultanță pe care le ofer – domeniul dreptului fiind extrem de vast.

Imaginați-vă că orice situație care poate conduce la un raport litigios este reglementat prin norme de drept.

În mod complementar, art. 1, al. 2 în Codul Civil reglementează faptul că „în cazurile neprevăzute de lege se aplică uzanțele (a se înțelege obiceiul locului sau practica-comportamentul părților), iar în lipsa acestora, dispozițiile legale privitoare la situații asemănătoare, iar când nu există asemenea dispoziții, principiile generale ale dreptului.

Daca vom adăuga aspectelor reglementate de dreptul intern cele statuate de dreptul internațional (cuprinde normele juridice din tratatele internaționale), având în vedere pactele și tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului dar și normele dreptului Uniunii Europene, veți înțelege dimensiunea noțiunii.

DREPTUL CIVIL

În funcție de problema cu care va confruntați dumneavoastră (divorț, custodie minor, obținere procură/ pașaport minor, partaj între soți, moștenire, drept de proprietate asupra construcțiilor/ terenuri/ bunuri mobile, credite, executări silite etc. ), vă voi oferi consultanță juridică sau vă voi reprezenta în fața instanței de judecata sau a altor organe/ instituții, pentru soluționarea în interesul dumneavoastră a litigiilor privind:

    • raporturile de familie ( divorțul, încredințarea minorului, majorarea/ micșorarea pensiei de întreținere, stabilirea/ tăgada paternității, schimbarea numelui, punere sub interdicție etc. );
    • proprietatea privata ( constatare drept, raporturi de vecinătate, revendicare, grănițuire, drept de trecere, uzufruct, uz, abitație, carte funciara etc. )
    • negocierea/ încheierea/ executarea/ încetarea contractelor ( vânzare – cumpărare, donație, întreținere, renta viageră, închiriere, arenda etc.);
    • executarea silită ( punere în executare, contestații la executare silită, popriri);
    • partaj ( între soți sau succesoral );
    • plângeri contravenționale, societăți de asigurare, ordine de protecție;
    • recuperări/ contestări sume de bani datorate ( indiferent de izvorul creanței )

Maniera de redactare a acțiunilor, a întâmpinărilor, a notelor de probe ori, in final, a notelor de concluzii, influențează în mod hotărâtor ce va fi hotărârea judecătorească pronunțata în cauza dumneavoastră!

DREPTUL PENAL

Oricare ar fi calitatea dumneavoastră, de făptuitor sau persoana vătămata, vă pot ajuta! Mă voi asigura ca veți beneficia de toate garanțiile procesuale și drepturile care vă sunt conferite.

În primul caz, soluția pronunțata va reflecta gradul de vinovăție și implicare în activitatea infracționala, eventuala situația atipica, de excepție, în care va aflați la momentul săvârșirii acesteia, pentru a beneficia de clementa din partea magistratului.

În cazul în care ne vom regăsi în situația inversă, mă voi asigura că veți obține despăgubirile la care sunteți îndreptățit, urmare a prejudiciului de natură morală și/ sau materială suferit și că persoanele vinovate sunt trase la răspundere penală.

Serviciile oferite acoperă toate etapele procesului penal, fie că se impune audierea dumneavoastră în calitate de martor/ suspect/ inculpat/ persoana vătămata, în faza de urmărire penală sau instanța, fie că trebuie formulate critici în faza de cameră preliminară.

Infracțiunile în care am asigurat asistenta juridică cu succes au vizat cel mai des:

  • persoana: omorul, uciderea din culpa, lovirea sau alte violente, vătămarea corporală, amenințarea, șantajul, traficul de persoane, proxenetismul, violul, hartuire, violarea de domiciliu;
  • patrimoniul: furtul, tâlhăria, abuzul de încredere, înșelăciunea, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, distrugerea;
  • corupția/ serviciul: luarea/darea de mita, traficul de influență, delapidarea, abuzul/ neglijenta în serviciu;
  • falsul: falsul material, falsul intelectual, uzul de fals, falsul în declarații;
  • siguranța publică: conducerea unui vehicul fără permis, conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe, refuzul/ sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului;
  • diverse alte fapte: constituirea unui grup infracțional organizat, tulburarea liniștii si ordinii publice, abandonul de familie.

La aceste fapte, prevăzute în cadrul Codului Penal, se adaugă infracțiunile reglementate prin legi speciale. ( spre exemplu, Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri).

Am experiența atât în fata instanțelor civile cat și în fața instanțelor militare (Tribunalul Militar), caracterizate de un formalism și rigiditate superioare.

DREPTUL MUNCII

Fie că sunteți angajat, fie că sunteți salariat, putem aduce litigiile de munca în sfera legalității, în momentul nerespectării de către oricare din parți a obligațiilor asumate ori încălcarea drepturilor celeilalte parți!

Vom încerca inițial ca prin consultanta și negocierile oferite sa remediem situația conflictuală, în caz contrar urmând a solicita analizarea de către instanța competentă.

În condițiile în care un angajat nu înțelege să își îndeplinească obligațiile asumate prin contractul de munca,  aduce prejudicii materiale sau de imagine societății, lipsește în mod nejustificat, are o atitudine ireverențioasa față de clienți/ ceilalți membri ai colectivului, trebuie găsite soluțiile necesare pentru atenționare/ sancționare / desfacere legală a contractului de munca ș/ sau recuperarea prejudiciilor cauzate.

Pe de alta parte, în calitate de angajat poți fi subiectul unei multitudini de abuzuri. Nu ești retribuit în maniera corespunzătoare (drepturi salariale, indemnizații de concediu, prime), felul muncii/ atribuțiile iți sunt modificate, ești detașat/ delegat după propriul plac al angajatorului, ești concediat in mod nelegal (fără cercetare disciplinară, în absenta preavizului, fără motiv, discriminatoriu), toate acestea pot avea o rezolvare legală.

Demersurile întreprinse în trecut au condus la soluționarea favorabilă a următoarelor categorii de litigii:

  • acțiuni în pretenții formulate de angajat sau angajator;
  • contestații împotriva deciziilor de concedieri nominale sau colective (!);
  • contestații împotriva sancțiunilor disciplinare;
  • contestații împotriva calificativelor periodice acordate;
  • contestații formulate împotriva detașărilor/ delegărilor.

DREPT ADMINISTRATIV

Eliberarea certificatului de urbanism este condiționata in mod nejustificat de obținerea unor avize ori sunteți în situația în care un vecin se opune in mod abuziv sa edificați o construcție? Situația poate fi remediata. În mod similar pot fi contestate debitele constatate prin intermediul actelor emise de oricare instituție publică.

Fie că vorbim de derularea defectuoasă, nelegală a unui contract de achiziție publică, fie ca ați fost neîndreptățiți în momentul contractării unor fonduri europene (programe de stimulare prin PNRR, programul Casa Verde- panouri fotovoltaice etc.), acțiunile întreprinse în instanța pot conduce la soluționarea situațiilor în mod favorabil.

Dimensiunea acestei ramuri de drept este atât de vasta încât este oportun a se menționa că în sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 prin persoană vătămată se înțelege orice persoană titulară a unui drept ori a unui interes legitim, vătămată de o autoritate publică printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri; sunt asimilate persoanei vătămate și grupul de persoane fizice, fără personalitate juridică, titular al unor drepturi subiective sau interese legitime private, precum și organismele sociale care invocă vătămarea prin actul administrativ atacat fie a unui interes legitim public, fie a drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice determinate.

Este deosebit de important aspectul că legea reglementează procedura prealabilă, astfel încât se impune contactarea Cabinetului de Avocat cat mai urgent în condițiile nașterii situației litigioase, pentru viabilitatea demersului.  Printre cele mai des întâlnite litigii regăsim cele referitoare la:

  • contestarea/ depunerea plângerii administrative la organele emitente;
  • suspendarea actului administrativ;
  • sesizarea instanței de contencios administrativ;
  • emiterea sau anularea actelor administrative adoptate de autorități;
  • probleme privind asigurări sociale, protecția consumatorilor, fonduri europene, debite;
  • situații generate în materia Disciplinei în Construcții